ادعای ترامپ: وضعیت خوبی در قبال ایران داریم سخنگوی سپاه پاسداران: پاسخ ایران به تجاوز جدید، جهان را با بحران انرژی رو‌به‌رو می‌کند هشدار وزارت امور خارجه درباره سفر به فرانسه، بلژیک و ایتالیا در دیدار وزیر امور خارجه روسیه: تاکید سرلشکر رضایی بر اراده ایران برای تحکیم همکاری راهبردی با روسیه مسعود پزشکیان با سرگئی لاوروف دیدار کرد پاکستان: متعهد به ادامه میانجیگری میان ایران و آمریکا هستیم العربی الجدید: گشایش احتمالی در مذاکرات ایران و آمریکا شورای همکاری خلیج فارس خواستار بازگشت ایران و آمریکا به گفت‌و‌گو شد ماکرون: با قاطعیت با کسانی که بی نظمی کردند برخورد می‌کنیم مقتدی صدر خواستار برگزاری تظاهرات در حمایت از آزادی حجاب شد هشدار قالیباف به دولت‌های منطقه: در صورت تخصیص امکانات به شرکت‌های هوش مصنوعی که در قتل کودکان ما شریک هستند، با واکنش ما رو‌به‌رو خواهید شد پارلمان مصر رأی‌گیری درباره حمایت نظامی از عربستان را به فردا موکول کرد نخست وزیر عراق دستور تشکیل کمیته بررسی علت انفجار در مقر الحشد الشعبی را صادر کرد درگیری پلیس و معترضان در خیابان‌های فرانسه/ ۴۰۰ نفر بازداشت شدند نتانیاهو: دشمنان ما در صدد تاثیرگذاری بر انتخابات هستند معترضان نزدیک کاخ الیزه تحصن کردند؛ سرکوب خشن مردم فرانسه توسط پلیس
یادداشت اختصاصی حنیف غفاری، کارشناس مسائل بین‌الملل؛

یادگاری زلنسکی روی دیوار فن درلاین

رئیس کمیسیون اروپا درحالی سینه خود را در دفاع از رئیس‌جمهور اوکراین و مخالفت با روس‌ها سپر کرده است که به‌تازگی به‌واسطه معامله بسیار حقارت آمیزی که در مذاکرات تعرفه‌ای با دولت آمریکا منعقد ساخته، مورد انتقاد سیاستمداران اروپایی قرار گرفته است. 
حنیف غفاری؛ کارشناس مسائل بین‌الملل
تاریخ انتشار: ۱۹:۰۱ - ۰۴ شهريور ۱۴۰۴ - 2025 August 26
کد خبر: ۲۸۷۴۲۷

یادگاری زلنسکی روی دیوار فن درلاین

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ رئیس کمیسیون اروپا این روزها به سنگ صبور ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین در مذاکرات آتش بس تبدیل شده است. اورزولا فن درلاین در ملاقات مشترک خود، زلنسکی و دیگر سران اروپایی با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در کاخ سفید تأکید کرد، ارائه تضامین امنیتی (به اوکراین) در دوران پسا آتش بس بسیار مهم و اساسی بوده و باید در حل و فصل این مناقشه بر روی منافع مشترک آمریکا-اروپا متمرکز شود. 

درباره مواضع فن درلاین و کلیت نقش آفرینی وی در معادله آتش بس دو نکته و ملاحظه مهم  وجود دارد که نمی‌توان از آن غافل شد:

تصور دلسوزی فن درلاین برای کشوری جنگ زده به نام اوکراین و ایستادگی وی در برابر خروجی مذاکرات مستقیم ترامپ-پوتین مضحک است

نخست، اینکه اساساً زلنسکی بر روی دیوار سیاستمدار مطمئنی در این معادله مبهم یادگاری نوشته است. فن درلاین در حالی سینه خود را در دفاع از رئیس جمهور اوکراین و در مخالفت با روس‌ها سپر کرده است که به‌تازگی به واسطه معامله پوچ و بسیار حقارت آمیزی که در مذاکرات تعرفه ای اتحادیه اروپا و آمریکا با دولت ترامپ منعقد ساخته مورد انتقاد سیاستمدارانی مانند امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه و مرتس، صدراعظم آلمان قرار گرفته است. 

فن درلاین هفته های منتهی به توافق تعرفه ای اخیر مدعی بود که درصدد دستیابی به تعرفه های مشترک صفر درصدی بر کالاهای وارداتی آمریکا و اروپا به خاک یکدیگر است و به گزینه دیگری فکر نمی کند. اما درنهایت وی بدون آنکه کمترین تعرفه ای بر کالاهای وارداتی آمریکا به خاک کشورهای اروپایی وضع کند، با وضع تعرفه 15 درصدی بر کالاهای صادراتی اروپا به آمریکا موافقت کرد. 

فن درلاین مدعی شد، وی این انتخاب بد را برای جلوگیری از اتفاق بدتر (وضع تعرفه های 20 یا 30 درصدی بر کالاهای اروپایی از سوی دولت ترامپ) صورت داده است، اما این استدلال حتی از سوی بسیاری از سران اروپایی مورد قبول قرار نگرفته است. فن درلاین اکنون تبدیل به نماد قربانی کردن منافع اقتصادی و راهبردی اروپا در راستای جلب رضایت واشنگتن تبدیل شده است. 

در چنین شرایطی تصور دلسوزی فن درلاین برای کشوری جنگ زده به نام اوکراین و ایستادگی وی در برابر خروجی مذاکرات مستقیم ترامپ-پوتین مضحک و ناممکن به نظر  می رسد. 

دوم، اینکه فن درلاین بر روی کلیدواژه ای تأکید کرده که نشان دهنده عمق ناتوانی اروپا در ارائه تضامین امنیتی به کی یف (در دوران پسا آتش بس) است. وی خواستار تکیه بر منافع مشترک دو سوی آتلانتیک (آمریکا-اروپا) در معادله آتش بس شده و بر لزوم ارائه تضامین راهبردی در این صحنه تأکید کرده است. فن درلاین به صورت ناخواسته اذعان نموده که میان منافع آمریکا و اروپا در این خصوص تعارضاتی وجود داشته و البته، اروپا نیز قدرت برطرف ساختن بسیاری از این تعارضات را به سود اوکراین ندارد. 

در چنین شرایطی فن درلاین چنانچه تبدیل به نماد شکست مطلق اروپا در مذاکرات تعرفه ای با دولت ترامپ شد، در مذاکرات آتش بس بر سر جنگ اوکراین و ترسیم معادلات پسا آتش بس نیز تبدیل به نماد شکستی دیگر خواهد شد. زلنسکی در آینده ای نزدیک نتیجه اعتماد مطلق خود به فن درلاین و اروپاییان در سه سال اخیر را به بدترین نحو ممکن مشاهده می کند. 

در این صورت، توجیهات رئیس کمیسیون اروپا در پذیرش گزینه بد در برابر بدتر بیش از هر چیزی اعصاب و روان غربگرایان اوکراینی را آشفته می سازد. 

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار